Auds dörr


Norrbottens-Kuriren har i en högintressant reportageserie behandlat hur landstinget hanterat en läkare vid en icke namngiven Vårdcentral i Luleå som bland annat bytt recept på metvetandepåverkande läkemedel mot sexuella tjänster. Hittills mest intressant är en intervju med Aud Sjökvist, generaldirektör för HSAN. Den artikeln har av okänd anledning tagits bort från E-tidningens artikellista på förstasidan men finns kvar om man söker på generaldirektörens namn.
Nedanstående text har skickats till Kuriren, Svenska Dagbladet och Uppdrag Granskning:

Auds dörr

Två nordsvenska journalister, Johanna Hövenmark och Peter Johansson, har i sin artikelserie i Norrbottens-Kuriren uppmärksammat hur bristande kontroll och obefintlig sanktion präglar samhällets attityd gentemot läkare som med olaglig läkemedelsförskrivning göder missbrukarmarknaden. De flesta hittills intervjuade slingrar sig. Högst ansvarig politiker tvår sina händer med det troligen helt lögnaktiga påståendet att han inte fått någon information. Vem han tänker offra den dag skandalen växt ännu starkare återstår att se.
Per-Anders Sunesson, nationell tillsynschef för Socialstyrelsen, medger sedan journalisterna läst högt ur Patientsäkerhetslagen hur ”det kan ha varit fel” att inte förskrivningsrätten drogs in för läkaren som enligt polisens utredning och en larmande barnmorska bytt tablettrecept mot sexuella tjänster. Detta bara en av sedan flera år kända oegentligheter.
Generaldirektör Aud Sjökvist vid HSAN, den myndighet som sedan årsskiftet bara får fatta beslut om indragen legitimation eller förskrivningsrätt på förslag från Socialstyrelsen, lämnar däremot en dörr på glänt för anhöriga till alla dem vars liv och hälsa på dessa och andra sätt riskeras. Den dörr som verkar ha stängts helt när Socialstyrelsen tog över rollen som klagomyndighet för patienter och anhöriga.
– Vänd er till Förvaltningsrätten är hennes rekommendation. Som före detta förvaltningsjurist och domare borde hon veta.
Sjökvist stakar även ut vägen mot fler dörrar till vilka reportageserien ännu inte nått fram:
Varför larm om missförhållanden inklusive brott i vården dröjer och vad som drabbar dem som visslar? Därför att de straffas med metoder som tystar ner och sparkar ut.
De lag- och regelsystem som då missbrukas på motsvarande sätt är arbets- och arbetsmiljörätten. En pervers tolkning av den lagsamling Sjökvist uppmanar oss att i fortsättningen lita på – Rättelseplikten 26-28 §§ i Förvaltningslagen – möjliggör sedan för myndigheter, till exempel landsting, som vill dölja brott och andra oegentligheter att blåneka eller blåljuga för domstol eller annan myndighet som behandlar anmälan. Därför att varje myndighet och ämbetsman är skyldig att säga sanningen och att rätta egna fel. Därför att de myndigheter – JO och JK – som ska hålla tummar i ögonen på dem som inte sköter sig inte har några tummar kvar.
Men det har enligt generaldirektören förvaltningsdomstolarna.
Återstår att se hur många anhöriga till dem som i onödan dött, patienter som i onödan skadats och larmande sjukvårdsanställda som förlorat sina arbeten, som i fortsättningen vänder sig till förvaltningsdomstol för upprättelse?
Kommer Aud Sjökvists tilltro till förvaltningsrätten i så fall hålla streck?
Om den gör öppnar hon både en och kanske flera dörrar på glänt till några av de unknaste och mest instängda rummen i det svenska rättssamhället.
Auds dörr.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s