Parkinsons lag


I NSD har ett debattinlägg publicerats från företrädare för Parkinsonpatienter med budskapet att vården är sämst i Norrbotten och Gävleborg.
Därför har denna replik skickats till Norrbottens- Och Gävleborgs-medier:

Parkinsons lag

– En arbetsuppgift kommer att ta exakt den tid som är avsatt för ändamålet.
Parkinson´s law and other Studies of Administration (C. Northcote Parkinson 1957)

– Det är dags för landstingspolitikerna att ta sitt ansvar för Norrbottens (och Gävleborgs) Parkinsonpatienter. Ingen ska nekas vård av ekonomiska skäl.

Åsikten framförs av Karl-Gunnar Skoog och Susanna Lindvall, patientföreträdare på nationell och europeisk nivå. Av dem får vi också veta hur Parkinsonpatienter i Norrbotten och Gävleborg kontrolleras hos specialist hälften så ofta som i Stockholm; att vissa nekas effektiv läkemedelsbehandling av ekonomiska skäl; att det innebär brott mot Hälso- och Sjukvårdslagen.
Sjukvårdspolitiker och alla andra i Norrbotten och Gävleborg bör självklart erbjudas en offentlig förklaring till pågående lagbrott från medicinskt ansvariga för den neurologiska vården i respektive län. Det har politikerna förmodligen ganska lite lust till eftersom man anar (eller vet) att beskrivningen är korrekt men även gäller en rad andra patientgrupper. Dessutom anar man (eller vet) att förslag till politiska åtgärder skulle stöta på hård patrull från vissa. Tjänstemän på landstingshusen och chefer på länssjukhusen närmare bestämt.
Därför att tjänstemännen har beordrat sina sjukvårdsorganisationer att i största möjliga mån neka patienter regionvård. Därför att man tillsammans med länssjukhuschefer ömt vårdar drömmen om – det egna högspecialiserade sjukhuset.
Därför kommer avslöjandet att mötas av tystnad både i Norrbotten och i Gävleborg. Ansvariga politiker kommer även i fortsättningen – de vågar inget annat – att ställa tjänstemännens och länssjukhuschefernas behov före patienterna och väljarnas.
Så att tjänstemän och chefer fritt får fortsätta sitt arbete i enlighet med Parkinsons lag.

Anders Mansten, Kalix
Lockoutad specialist i anestesi och intensivvård från landstingen i Norrbotten och Gävleborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s