Börje Salming


I den hårt censurerade sjukvårdsdebatten lyser Börje Salmings ord i mörkret. Detta i en intervju inför 60-årsdagen.
Nedanstående replik har skickats till norrbottensmedier:

Börje Sanning
Börje Salming har i intervju inför sitt 60-årsfirande beklagat sig över det fortsatta nedläggningsarbetet riktat mot Kiruna sjukhus. Det som officiellt fortfarande bara handlar om en operationsavdelning och den akutkirurgi som enligt landstinget ändå aldrig används men som i själva verket innebär nedläggning av hela sjukhuset.
Landstingsrådet K Ögren vill till varje pris fullfölja beslutet före sommaren eftersom han är rädd, både för partirevolt och för det folkuppror som redan har startat i både Kiruna och Kalix. Därför vill han på sitt elegant demokratiska vis bespara landstingsfullmäktige att beblanda sig i frågan. Landstingsstyrelsen har han tydligen lindad runt fingrarna.
Börje Salming anser att hans mamma borde besparas 24 mils resa varje gång hon behöver sjukhusets resurser. Den uppfattningen delar han nog med 23 000 Kirunabor men inte med Ögren, hans tjänstemän eller medicinskt sakkunniga. Varför vill ingen tala om? Utom att det handlar om pengar.
I framtiden kommer två riktiga sjukhus, i Gällivare och Sunderbyn, tillsammans med tre andra i norr, öster och söder leverera sjukhusvård. I ytterkanterna administrerad av distriktsläkare.
Drivkraften är att spara pengar och argumenten handlar om att norrbottningarna är för få för att motivera fem sjukhus. Även om alla är överens om att behålla skyltarna.
Vad det egentligen handlar om är dels viljan till fortsatt expansion – privat eller offentligt kvittar – av primärvård på sjukhusens bekostnad. Dels drömmar om patientunderlag tillräckligt stora för så kallad högspecialiserad sjukhusvård.
Drömmarna är genomfalska på minst två sätt:
Distriktsläkare klarar inte av att leka sjukhus utan kvalitetsförluster mätbara som invaliditet och förlorade människoliv. De får egentligen inte heller.
Norrbottningarna är för få, även om all sjukhusvård samlades i Sunderbyn, för att uppnå ett tillräckligt underlag till ett ”högspecialiserat sjukhus”.
Det är alltså inte konstigt att Ögren har bråttom.
Börje Salming for president – nej, jag menar landstingsråd!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s